Intel·ligència Social per relacions sanes, madures i efectives
Mònica Lapeyra Pertussini

L'altre dia llegia que quan una persona passa molt temps en solitud, es modifica l'estructura del seu cervell. D'altra banda, des d'Aristòtil es manega la idea que l'home és un ser social per naturalesa. Al segle XVIII Hobbes i Rousseau s'enfrontaven ideològicament aportant idees diferents sobre la repercussió de l'home en la societat i viceversa. També m'han interessat estudis que confirmen que la Gent Gran, especialment si viuen en residències, puntuen més positivament el seu grau de felicitat quan poden mantenir converses amb d'altres persones i que esperen amb il·lusió aquests espais.
Quan arribem a Goleman, que prèviament ens ha traçat un camí clar i estructurat cap a la Intel·ligència Emocional, i a l'edició del llibre Intel·ligència Social, entenem més sobre aquestes disquisicions.
Goleman estructura amb encert i caràcter els aspectes més importants de la Intel·ligència Social, tot incloent els descobriments de la Neurociència en quant al funcionament del cervell.
Els conceptes més destacats del llibre són:
- El nostre cervell està preparat per connectar amb els altres.
- Les relacions amb els altres impacten a la nostra vida de manera evident i rellevant. Per això és tan interessant obrir-nos amb curiositat al funcionament del cervell i a les habilitats a desenvolupar per crèixer en Intel·ligència Social.
- Intervenen en aquest procés les neurones mirall, programades per fer reflex de les emocions dels altres i per tant, part imprescindible per desenvolupar l'empatia.
- Les neurones mirall també són element clau en el procés d'aprenentatge.
- Descriu comportaments entrenables per millorar la nostra Intel·ligència Social.
- Destacaria també el concepte de Zona de Rendiment Òptim: les emocions intenses o un estat físic desgastat disminueixen el rendiment intel·lectual. Interessants les orientacions que facilita en el sentit de passar més temps a la Zona de Rendiment Òptim.
Com no és un tema que ens deixi indiferents, nombroses obres i programes de ràdio i televisió ofereixen diferents abordatges per acompanyar-nos en aquest camí d'obrir la ment i experimentar nous comportaments relacionats. Si t'interessa el tema, et proposo escoltar aquests dos:
- El gran Eduard Punset parla amb experts i com sempre ens fa una proposta entretinguda i clara sobre el funcionament de les neurones mirall: Redes: mentes conectadas sin brujería
- El programa de l'Ofici de viure, amb Gaspar hernández, també ple de descobriments sobre la Intel·ligència Social: L'ofici de viure: la Intel·ligència Social